Инж. Стоян Проданов: БСП има много сериозна загуба на доверие по места
Инж. Стоян Проданов, бивш депутат от Коалиция за България, бивш кандидат за кмет на Община Ямбол от Коалиция „За Ямбол”, пред Агенция “Фокус”. Фокус:Г-н Проданов, като част от Коалиция за България в НС вие сте бил навремето автор на едно предложение, което донякъде устройва земеделците – за възстановяването на акциза върху горивата. Откога е то най-напред?
Стоян Проданов: Аз съм вносител на това предложение от 2006 г. Тогава, след успешни разговори с тогавашния министър на финансите Пламен Орешарски и с тогавашния премиер – Сергей Станишев, успяхме да докажем икономически и да убедим, че е необходимо да се субсидира земеделието по този начин. От 1 юли 2006 г. то влезе в сила. Технолозите от Селскостопанска академия доказаха, че на декар за зърнопроизводство е необходимо 7.3 кг дизелово гориво, което се равнява на 8.5 л на декар дизелово гориво. Целта беше да възстановим на земеделските производители акциза на това гориво – тоест те да получават гориво без акциз. Мога да обясня защо. Аргументацията, която искахме предложихме, беше много добре разбрана и приета. Нашите земеделски производители - зърнопроизводителите се конкурират основно на два пазара – единият пазар е Черноморската зона. Там са Русия, която субсидира по този начин, Турция, която субсидира по този начин и Украйна, която субсидира по този начин. За да бъдат конкурентоспособни, ние трябваше да ги изравним икономически на това равнище. Иначе те не бяха конкурентоспособни и не можеха да се състезават на цените на своите основни конкуренти в черноморската зона.
Второ, предстоеше да влезем на 1 януари 2007 в ЕС. Тогава нашите зърнопроизводители влизаха в един пазар – също много силно конкурентен и с много силно изразена конкуренция, по отношение на ценова политика и производителност на труда и по този начин те щяха да изпаднат в едно много тежко състояние, ако тази мярка не беше предприета. Вие знаете много добре, че когато влезем в ЕС, няма как да се провежда протекционистка политика за нашите производители. По тази причина тогава беше приета тази промяна в закона за акцизите и безакцизните складове и на която аз съм основен вдъхновител, да кажем, и вносител и слава Богу успяхме да приемем това решение. 2006 г., понеже ние не бяхме членове на ЕС, не беше необходимо да имаме нотификация от ЕС. Но след това вече, за 2007 г., 2008 г. и 2009 г, ние, като държава си издействахме нотификация от Евросъюза, тъй като тук става дума за едно национално подпомагане. За едно национално подпомагане, което е извън европодпомагането е необходимо да има нотифициране от ЕС. Последното нотифициране, с което аз съм запознат, и което съществуваше със сигурност, беше за 2009 г. но аз от 2009 г. не съм в парламента, в това число - не съм в тази комисия и нямам информация, дали въобще имаме искане за нотификация на това подпомагане и не знам дали то е направено. Нямам представа и не мога да отговоря и мисля, че един от проблемите, които сега съществуват в сегашните управляващи е не толкова тези около 60 - 70 млн. лв. на година. Мисля, че тази цифра, колкото и да е тежка икономическата ситуация в страната не е толкова много, колкото мисля, че няма необходимата нотификация. Никой не е отправил искане към Еврокомисията, за нотифициране.
Фокус: Защо никой не е поискал?
Стоян Проданов: Не знам. Ясно някой не се интересува от конкурентоспособността на нашите зърнопроизводители. Откъде тръгнах тогава аз? Подобно е по света. Храните в света и производителите на хранителни продукти в света, особено в отрасъл „Земеделие” се субсидират. Дори в Танзания се субсидират, може да проверите. В България и не само в момента, а за жалост - от много години, основните отрасли, които внасят в България Брутен вътрешен продукт от наш износ, това са точно три отрасъла. Приоритетно – земеделие на първо място, енергетика и туризъм. Това са трите отрасъла, които внасят в България БВП. Към земеделието уточнението го виждате. Към енергетиката - много пъти съм спорил с много хора и продължавам да споря, и ще споря, докато някой се интересува от спора и от истината – ние освен да сваляме мощности в последните 20 г. (изключая един „Цанков камък”, който го оплюха и какво ли не направиха), нищо ново не сме направили. Третото е туризмът. В туризма имаме направени страшно много инвестиции в последните години и единственото нещо, което пречи да увеличим прихода от туризма, е едно много елементарно решение, което гърци, малтийци, кипърци го правят (страни-членки на ЕС, но не членки на Шенген). От 15 април до 30 октомври те премахват визите за бивши държави-членки на ОНД. Ако в България искаме да увеличим поне два пъти в евро и долари прихода от туризъм, ние трябва да направим диференцирано действие по отношение на визите към тези страни. Ако го направим за следващата година – 2012-а от 15 април до 30 октомври, аз съм правил едни изчисления - около три милиарда евро в България ще дойдат допълнително.
Фокус: Как оценявате позицията на БСП, които недвузначно подкрепиха протеста на земеделците?
Стоян Проданов: Нормално е да подкрепят. БСП все пак се води лява партия, ляво от центъра. Всички документи, които излизат от нейните органи на управление са социално ориентирани. Защо тук свързвам със социалната ориентация? При тези земеделски производители, много интересно ми стана, че г-н финансовият министър говори, че били давали пари на някакви мултимилионери...Сигурно има и такива, но те са сигурно много малък процент. При тези мултимилионери (ако такива има – аз не знам дали има, такива не познавам, поне аз не познавам мултимилионери в отрасъл „Земеделие”), може и да има, там работят хиляди хора. В този отрасъл работят хиляди хора, които се осигуряват, и които имат семейства, които издържат. Не говоря за собствениците, не говоря за предприемачите в отрасъл „Земеделие”. Говоря за обикновените работници, говоря за машинистите на трактори и комбайни, говоря за гледачите на животни – там са хиляди хора.
Фокус: Има ли някакви други начини, по които би могъл да бъде подпомогнат секторът, освен възстановяването от част за акциза за горивата?
Стоян Проданов: Другият начин – европейското субсидиране да се увеличи. Слушах случайно един мой близък познат – Петър Байчев, който е много сериозен земеделски специалист, който обработва около 25 хил. декара земя. Той каза следното - някои представители на властта се опитват да кажат, че 28 лева е по-малко от 24 лева. В момента те ни свалят 4 лева на декар и доказват, че 24 лева е повече от 28 лева. Ситуацията е такава, че до момента те взимаха миналата година 28 лева на декар, сега им предлагат 24 лева на декар.
Другото, което интересува земеделските производители, това са пазарите – пазарните ниши. А пазарните ниши стават с икономизирана външна политика, каквато в България липсва последните 20 години, за жалост. Ние в момента бързо се изхлузваме от темата. Говорим за зърнопроизводители, но земеделието на България не е само зърнопроизводство. В земеделието на България - има зеленчукопроизводство, има овощарство, има съвсем други малки подотрасли – създаване на сортове, поддържане на сортове. Има нещо много интересно, което ние 20 години пропускаме. България има нужда от един нов закон за мелиорациите на България. Без интензивно напояване и мелиорации, без субсидиране за част от водата за напояване, ние не можем да развием този отрасъл. Някога България изнасяше в цяла Европа зеленчуци и плодове и те все още са познати и търсени. Не говоря за бившия Съветски съюз. Но в ЕС ние, за да изнасяме интензивно плодове и зеленчуци, а не да внасяме, което правим в момента, трябва да се обърнем към мелиорацията и да създадем условия за интензивно напояване.
Фокус:Вноса на по-евтина продукция от съседни държави - по какъв начин може да се помогне на производителите да го преодолеят?
Стоян Проданов: Първо, трябва да се подпомогнат с водата за напояване, която стана много скъпа. И второ – трябва да се спре част от сивата икономика. Голяма част от този внос е нерегламентиран и не обмитен – в това съм убеден. Но ние със сивата икономика имаме много проблеми в момента. Ще ви кажа за събираемостта - големите проблеми са три – спиране на работа на средния и малкия бизнес с несъобразени мерки от страна на държавата, абсолютно ненормална реформа на НАП и третото, което е много важно, протежиране на монополите и сивата икономика. Не се притеснявам да го говоря това нещо.
Фокус: Кои са основните приоритети в работата на общинските съветници от Коалиция за Ямбол в новия Общински съвет в града?
Стоян Проданов: Нашите приоритети са няколко и те са много елементарни. На първо, второ и трето място са - да работим за просперитета на гражданите и развитието на Община Ямбол. Но, между впрочем, нямаме много голяма възможност да го вършим това, защото има формирано мнозинство от 19 души и си гласуват почти каквото си искат. Това го правеха и предния мандат, същото го правят и в парламента. Но в икономиката и в обществено-политическия живот действат едни закони, независимо от нас, вън от нас, които не се влияят от нашите лични щения и от нашите лични амбиции. Рано или късно, се явява едно явление в политическата икономия – мяра, тоест чашата прелива. Може би, видяхте, че на чашата не и трябва много, за да прелее. Това важи за ямболския Общински съвет, важи за парламента на Република България, важи за управлението на България, защото, ако ние не направим така, че да заработи икономиката, да започнем да създаваме нови работни места, да започнем да връщаме младите хора отвън, да започнем да образоваме и квалифицираме нашите млади хора. Демографският срив, в който изпадаме в последните години, е следствие на грешни политически модели в последните години, не говоря само за това управление, предстои - големият проблем с образованието и квалификацията на младите хора на България. Ние в момента да продължаваме да не се образоваме и да не си квалифицираме младите хора, да не ги възпитаваме. Защото големият елемент в образоването е възпитанието и превъзпитанието на младежите. Тук имаме основни пасиви и затова са тези негативни явления, които виждате – 15-годишни да правят неща, които са несвойствени за възрастта им.
Фокус: БСП записа голям външнополитически успех, като избраха Сергей Станишев за лидер на Партията на Европейските социалисти. Какво е организационното състояние на партията и как оценявате представянето й на последните избори?
Стоян Проданов: БСП действително записа голям външнополитически успех. Но това мисля, че се дължи повече на личните качества на Сергей Станишев, на личните интелектуални и други качества на Сергей Станишев. Аз му пожелавам по-големи успехи и да се развива още по-добре, както в националната сфера, така и в международно поприще. Но БСП в момента има много сериозна загуба на доверие по места. И тя се дължи не на Сергей Станишев и не на Централното ръководство на партията, а на това, че определени личности, на определени места, окупираха позиции на общински равнища. Уставът ни е такъв, че те много трудно могат да бъдат подменени, ако не се започне отгоре надолу. Отдолу нагоре - нашите хора долу останаха едни възрастни хора, едни уплашени хора. Не ви ли прави впечатление, че в момента в България има доста голяма уплаха на хората? Навсякъде. В това число и на БСП. Това е първото нещо – долу имаме лидерски проблеми на общински равнища. Общинските председатели губят, губят, губят и не ги сменят. Те са изгубили доверието както на своите избиратели, така и на своите членове, така и на други хора. Няма някой в България, който да не е наясно, че, за да се управлява една държава трябва да има както нормално ляво, така и нормално дясно, така и нормален център. Няма как да се управлява държавата по друг начин, защото мисленето на хората е доста разнопосочно и различно. Второто нещо, което битува - няма никаква чуваемост. Няма чуваемост от тези, вече станали дългогодишни велможи на общински равнища като някакви там назначени, може би, до края на живота си или до пенсионирането си, даже някои са на пенсионна възраст. Няма чуваемост на проблемите, както на членовете на БСП, така и на избирателите на БСП, така и на другите граждани, които също имат право на мнение. И другото нещо, което също е много важно – липса на положителни качества на тези местни партийни ръководители и оттам те нямат личен пример и оттам те изпадат в една неспособност да управляват. Да дам ли пример на някои населени места? Например Ямбол, Елхово, Хасково, Добрич и други.
Фокус: В Ямбол как стои въпросът с местното ръководство?
Стоян Проданов: Местното ръководство от 2003 г. само губи. 2005 година спечелихме четири народни представители по други причини, но 2009 г. – един. В „червен” Ямбол – представете си – от 4 на 1. В Елхово – „червено” Елхово втори мандат нямаме кмет. В Ямбол трети мандат нямаме кмет. За какво става въпрос? Не искам да обвиняваме избирателите, не искам да обвинявам нашите опоненти – те си вършат работата, защо да обвиняваме хората? На първо място, когато се поемат отговорности, се поемат от така наречените лидери, тези, които се титулуват за лидери. Дали хората ги приемат или не, но те си мислят, че са лидери. Като си мислят, че са лидери – ще вземат да си подадат една оставка. В теорията за лидерството влиза и този елемент. При загуба на доверие и възприемане на лидера от тези, които си мислят, че е лидер, влиза елементът - подаване на оставка. Но тъй като те са скарани с морала малко, повечето от тях, не искам да ги обиждам.
Ако някой ви говори, че в някоя партия от долу нагоре може да стане нещо – това е несериозно. Това го твърдя най-отговорно. Ако отгоре надолу не им организират подмяната, на следващите избори, въпреки, че има необходимост от промяна, онзиденшният митинг беше ясен лакмус, че България има нужда от някаква сериозна политическа промяна, нещата ще отидат в една много лоша плоскост или ще се яви някакъв нов месия. Не мога да го предвидя в момента, но ние в България сме по месиите, може да се яви някой нов месия и 120-годишната партия, с тези лидери, които се мислят за лидери, може да остане пак встрани на управлението. А аз мисля, че една социално ориентирана идея е необходима в управлението.
Денка КАЦАРСКА
Последна промяна (Вторник, 06 Декември 2011 10:30)